Makishima kuca
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Ne mogu da te pustim da spavas na kaucu Boa, ipak si ovde gosca, idi lepo u krevet, necu umreti ako odspavam ovde jedno vece."
Pricao je jako sporo i zastajao, praveci pauze izmedju reci, koristeci se postapalicama poput "aaa", "mm" i "ovaj". Ni jednom do sada ga nije cula da tako prica, obicno je svaka recenica koja je napustala njegova usta zvucala kao da je smisljena pre pet minuta, i vise puta isproveravana, zapravo, nije mogao da se seti kada ga je iko cuo da tako prica.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Evo, ti ćeš spavati tu. Neću da se prepiremo Makishima! odlučno ga je pogledala.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Jedino ako mi se pridruzis, i nemoj to pogresno da shvatis."
Odgovorio joj je i seo na ivicu kreveta, oci kao da su bili prekidaci su mu se opet polovicno zaklopile;
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Važi, Makishima. Rekavši to, prošla je pored njega i prva legla u krevet, ali tako da zauzme polovinu. Zaspala bi istog momenta. ali je čekala da vidi da je i on legao. Tapnula je par puta prazan prostor pored sebe i rekla: Dođi, samo do ujutru, biću dobra, obećavam, neću te smarati. nije se šalila dok je ovo govorila, bila je ozbiljna, što se videlo po njenom umornom izgledu; nije bilo više snage za šalu..
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Ako mislis da se plasim da spavam pored tebe, mora da si pogresno protumacila sve sto se desavalo."
Kako je to rekao njegove oci su se sklopile i zaspao je, iako nije mnogo spavao san mu je bio jako cvrst, malo sta ga je budilo.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
1000/1000
E pa, draga moja Boa, nije lepo ono što si radila sve ovo vreme. Moraćeš da snosiš posledice za svoje grehe. Vidiš ovaj plašt: pokzao je na svoj plašt i nastavio: ]On je beo. To nije doktorski plašt. To je plašt koji dokazuje da sam ja tvoj anđeo. Anđeo, koji je ujedno i sudija strašnog suda. I taj sudija će ti presuditi jako strašnu kaznu: želela si sve,
ostaćeš bez ičega. Na dve stolice čovek nikada nije sedeo, jer pašće između njih. Ostaće na podu. Pašće. I ti ćeš pasti. oči su mu se zacrvenele. On se nadvio nad njom, oči su postajale sve crvenije dok je ponavljao potpuno izmenjenim, grubim glasom: [b]Padni. Padni. PAdni.
Boa se naglo probudila iz ovog košmara. Momentalno se pridigla u sedeći položaj, a velike kaplje znoja spuštale su joj se niz čelo. Disala je isprekidano ali veoma duboko. Uhvatila se za srce kako bi ga zadržala da ne iskoči iz grudi. Gledala je oko sebe kako bi našla Ranekija, međutim, nikoga nije bilo. Sve to bio je košmar. Dnevna svetlost probijala se kroz zastore prozora Makishimine sobe. Dan je bio tmuran, ali nekoliko zrakova sunca su ipak uspeli da se probiju kroz guste oblake i da joj obasjaju lice. Boa je bila prestravljena. Nije joj palo na pamet da pomisli gde je Makishima. Razmišljala je o snu. Naterao ju je da se dobro zamisli. Međutim, bilo joj je izuzetno neprijatno unutar četiri zida. Pogledala je oko sebe i tek tad shvatila da je u Makishiminoj sobi. To je veoma uticalo na njeno stanje posle onog sna: dobro je zapamtila svaku reč koju joj je rekao Raneki, a budući da je bila u Makishiminoj sobi, osetila je takvu grižu savesti da je morala da izadje iz nje istog momenta. Primetila je nudle pored kreveta i pretpostavila da je to Makishima ostavio. Iako joj se trenutno ništa nije jelo, progutala je par zalogaja na brzinu, jer ko zna kada će sledeći put jesti: bolje da uvek ima energije, ukoliko se nešto slučajno dogodi. Potražila je svoju haljinu, koja se do sad već osušila, i vođena željom da što pre izadje na svež vazduh, skočila je kroz prozor pravo na DoMinJuna, koji ju je na sebi poneo ka šumi Honshu, gde je rešila da se uputi kako bi razmislila o svemu...
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Samo trenutak."
Rekao joj je, a potim otisao do svoje sobe po cebe, koje je u povratku, i dalje ispresavijano, bacio na nju kako bi se ona sama pokrila. Naspram kauca bio je stocic, visok otprilike do kolena, a sa druge strane tog stocica fotelja, u koju se Makishima zavalio, pruzivsi noge, stavivsi ruke na rukohvate i zabacivsi glavu, koliko god izdrzljiv bio, i koliko god mrsava Daruky bila, vuca sanki i nje zajedno sa njima preko cele duzine kampa ga je poprilicno izmorila. Sa tako podignutom glavom, ni ne gledajuci u nju upitao je:
"Mogu li icime da te posluzim, caj, supa?"
Koliko god hladan i bezosecajan bio u vecini situacija, kada je to bilo potrebno umeo je da bude poprilicno prijatan, pre svega, kada nekoga dovede u kucu, koliko god ga mrzeo, osecao se kao da je neophodno da bude dobar domacin.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Caj bi bio sasvim u redu, hvala ti.
A zatim zatvorila oci kako bi ih mali odmorila. Kada covek zatvori oci njegova ostala cula se izostre.Njegova kuca je mirisala mnogo drugacije nego njena. Mirisala je na rani zimski vazduh po kome je otprilike znala da ce padati sneg. Kao i njihove kuce i oni su bili drugaciji, toliko drugaciji, ali ipak i toliko slicni. Ovaj covek joj je promenio zivot i pretvorio ga bas u onakav kakav nije verovala da ce ziveti, ali kao ni on, ona nije bila svesna da je to samo pocetak...
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Mogu li jos nekako da ti pomognem, melem neki, lek?"
Upitao je, ne znajuci puno o tome kako se bolesna osoba tretira, kako je vise vremena provodio sa njom, i njegov osecaj krivice je rastao, mozda je dovodjenje nekoga poput nje do ivice smrti bilo previse okrutno, cak i za njegove standarde, ipak je to ona ista devojcica kojom se igrao kao klinac. Zasto je bio toliko sentimentalan u poslednje vreme? Bio je siguran da bi, pre godinu dana tako nesto lagano izveo bez toga da trepne, a sada ga je to izjedalo. Da li ga je Boa toliko smeksala?
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Ne, hvala. Vreme ce uciniti svoje, sigurna sam u to.
Bila je svesna da njene povrede nisu bezazlene, ali je ipak znala da ce sve to kad tad proci, a da oziljci koji ostanu nece biti nista u poredjenju sa onim sto je naucila toga dana. Otvorila je oci i videla kako stoji. Nije zelela da ga opterecuje i odlucila je da ce se potruditi da sto pre smogne snage i hrabrosti za oporavak - i psihicki i fizicki, kako mu vise ne bi predstavljala samo teret, jer je ona jedino to i bila i to svima.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Ako ti to kazes, uzgred, ono da bi mogli da ponovimo misiju jeste bila provokacija, ali jesam i zaista to mislio, bez incidenata ovaj put."
Rekao je, znajuci da iako su se svi kuci vratili citavi, njihove razlike u metodu su jos uvek bile vrlo postojece, ako su ikada planirali da saradjuju, to je moralo da se promeni. Progutao je kndelu, uvek je mrzeo kada nekome mora nesto da prizna ili da se izvini, tako da mu izgovaranje sledece recenice nije lako palo.
"Ja sam bio previse svirep ovaj put, a ti previse popustljiva, da se nadjemo negde na sredini?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Ah za ovo vredi ziveti.
Ushiceno je izustila. Volela je toplotu i odlucila je da neko vreme ne pije caj, posto je bio prevruc da ga pije takvog, a nije zelela da ga namerno ohladi kako bi mogla bar jos neko vreme da uziva u toploti. U pocetku se nije obazirala na Makishimin predlog, previse je uzivala da ista dobre do nje. Tek nakon nekog vremena kada je caj ponovo vratila na sto je podigla glavu i pogledala njega sa smeskom koji je odavao neku vrstu zainteresovanosti.
A sta je za tebe sredina?
Upitala ga je ljubazno, dok se namestala na kaucu kako bi se mogla sto vise ogrnuti cebetom. Svidjala joj se ta ideja za misiju, iako je znala da ce Kain verovatno biti protiv toga. Zelela je da pokusa, a njega bi najverovatnije mogla ubediti da pristane. Samo je jedan deo nedostajao, da li ce stvarno uspeti da izgradi neki sporazum sa Makishimom?
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Pa Daruky, ovako, ja cu malo smanjiti ubijanje, odnosno ubicu nekoga samo ako vidim da je to neophodno. Ali..."
Pogledao je direktno u nju sa svojim podlim osmehom. Nije bilo video nacin da ona smanji svoju popustljivost, bar ne sama, ima leka i za to na svu srecu, i Makishima ga je vec smislio, nije znao da li ce Daruky prihvatiti, cak je bio siguran da ona Daruky koju zna ne bi, ali oboje su ocigledno sada velikim delom bili stranci, i mogli su da bace u vodu ono sto jedno o drugom znaju.
"Ako odlucim da nekog treba da ubijem, staces pored mene i gledaces u oci te osobe, gledaces ih sve dok ih poslednji tracak zivota ne napusti, vazi?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
To je jedino sto joj je bilo logicno, jedino sto bi prihvatila. Ispod toga nije zelela da ide. Nije bila sigurna da li ce prihvatiti to, pa ipak se nije zelela dalje nagadjati sa njim. To je bila njena jedina ponuda, drugog izbora nije imao.
Dakle uzmi ili ostavi.
Uzela je caj i otpila mali gutrljaj, a secer nije ni pipnula. Igra je ponovo pocela.
Da li bi Boa zelela da gleda kako prljas svoje ruke krvlju bespomocne dece?
Osmehnula se pomalo podlo, pazljivo ga gledajuci.
Nju sam uzela za primer. Znas, onako bezveze. Devojke poput nje su vrlo osetljive na tu temu i ne bi im bilo svejedno da im neko drag uradi nesto poput toga. Zato je moj brat tako fin, razumem zasto ga voli.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Poceo je recenicu odgovorom koji je zvucao kao da ce biti potvrdan, naravno nije mu bilo ni na kraj pameti da prihvati, njegov zivot nije bio jedini na svetu, zapravo do njegovog zivota mu nije preterano ni stalo, nije nikada ni ubijao da bi zastitio svoj zivot.
"Ostavljam. Nikada necu pustiti osobu za koju nema pravde osim smrti da prezivi."
Izgleda da ju je caj okrepio, cim ga je malo otpila opet je pocela sa tom pricom o Boi, svakako je Makishimi ta prica bila interesantnija od ove o misiji, osmehnuo se, odlucivsi da ce joj malo po malo otkriti poneki detalj, cisto kako bi stvari bile interesantnije.
"Pa ne mislim da bi se narocito protivila, nije izgledala kao da ima problem sa time kada smo Raneki ona i ja bili na misiji. Niti za sve ovo vreme koje smo ona i ja proveli zajedno."
Napravio je malu pauzu, Daruky nije bila glupa devojka, skapirace sta je hteo da kaze ovom drugom recenicom.
"Mozda si jednostavno slaba, nema potrebe da to projektujes i na sve ostale devojke. I naravno, kako bih mogao da zaboravim da se ona i Raneki vole, zar ljubav jednostavno nije izbijala iz oboje tamo u tvojoj sobi?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
U redu, ali nije na tebi da odlucujes ko ce da zivi ili da umre. Na tebi je samo da sprovedes tu osobu kako bi dobila kaznu koju zasluzuje.
Ponovo je uzela cas i otpila par gutljaja, zadrzavsi solju u rukama.
(Sve ovo vreme koje su proveli zajedno? Zanimljivo...)
Znala je da to ne bi mogao tek tako reci ako je to vreme koje su proveli zajedo bilo kratko. Morali su se vidjati, a na osnovu Hanzove price i njegovog odgovora od pre, nisu se dugo poznavali. Dakle tu je bilo necega. Tu sumnju je podstakao i drugi deo, onda kada je spomenuo situaciju izmedju Ranekija i Boe u njenoj sobi. Tamo su vec zapoceli svadju i to se ne bi moglo nazvati cvetanjem ljubavi. Shvatila je da se Makishima sladi tom nesrecom. On je onda znao za situaciju izmedju njih, znao je da neko od njih nije pogodan za tu vezu. Svaki delic slagalice se sada tacno uklapao. Oholi Makishima je zapravo bio mekan iznutra, ne bi se on tek tako brinuo o njoj sada. Sve se poklopilo i shvatila je da je Hanzo u pravu oko toga da Makishima voli Bou, ali nije bila sigurna da ona voli njega.
Ja nisam slaba, a sto se tice Boe...
Zastala je i otpila gutljaj caja, a zatim nastavila.
Dakle ona voli lose momke hm?
Spustila je solju i naslonila se na kauc, ne skidajuci veliki osmeh sa lica.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Nije na meni sto se tice pravila kampa, ali imam tu mogucnost, i ne planiram da je protracim, jednom prilikom cu ti otkriti sta mi je prvi od onih genina rekao."
Onda se bacio u razmisljanje, kako dalje, ocigledno je sada znala da on i Boa imaju nesto, dakle pokusace da sazna vise, ali da li da joj da vise ili je to za sada dosta? Ako bi joj rekao sve, to vise ne bi bilo interesantno zar ne? To natezanje medju njima bi bilo gotovo i ona bi imala nesto sto njemu moze da drzi iznad glave, odnosno ne njemu nego Boi, mada na kraju to dodje na isto. Bio je dobar u tome da se pravi lud, da glumi kako se nista nije desilo, koristan talenat za situacije poput ove, slozio je zbunjenu facu, za koju je bilo tako ocigledno da je lazna i odgovorio.
"Lose momke? O cemu pricas, rekla si i sama, ona je sa Ranekijem, zelis da kazes da je tvoj brat los momak? Nisam stekao takav utisak o njemu."
Uzvratio je njen osmeh svojim, pitajuci se da li ce na kraju pobediti njena znatizelja ili njegova gluma.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Pa mozda i jeste los momak. Mislis li da ce ga onda stvarno voleti takvog kakav jeste? Da li ce ga voleti vise ako bude losiji?
Naravno, samo je nastavljala njhovu malu igru. Ciljajuci na to da on voli Bou, a da i ona voli njega, iako to drugo uopste nije mogla znati. Mozda ju je on prisiljavao da se vidjaju, a ona se plasila i cutala, a mozda je jednostavno bila nemoralna i varala Darukynog brata. Nije zelela preterano da sudi o njoj, pa je taj deo najvise i zelela da sazna. Pored toga sto joj je ova igrica bila toliko zanimljiva, njoj je bio bitan i njen brat. Nije zelela da on pati, a samim tim nije zelela da on bude sa osobom koju ne zasluzuje. Pitala se da li je stvarno Makishima napasnik. Iako spolja izgleda kao osoba koja bi bila sposobna za tako nesto, bio je ocigledno mekan iznutra. Bila je zbunjena. Radoznala priroda ju je terala na tu igru jos vise nego sto je ona sama to zelela, ali da li ce joj to pomoci da pobedi?
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Pa ne bih znao na to precizno da ti odgovorim, ne znam Bou toliko dobro, ipak smo mi samo jako dobri prijatelji. Mada pretpostavio bih da stvar uopste nije u tome koliko je on dobar ili koliko je los, mozda je bitniji odnos prema njoj samoj nego prema spoljasnjosti? Samo spekulacija naravno."
Bilo je naravno bilo sta osim spekulacije, Boa mu je pricala o svemu, o tome sta misli o Ranekiju, znao je tacno u cemu je problem izmedju njih dvoje, mada nije mogao to tek tako da poveri Daruky, posto bi te informacije stigle do njega cim ustane i ode iz Makishimine kuce, zanimalo ga je dokle ce ona terati, koliko jako ce pokusati da pritisne, i naravno, da li stvarno misli da ce uspeti da polomi tu masku koju su njegove isprazne, isfolirane reci pravile.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
A ti hoces da kazes na na primer ti imas bolji odnos prema njoj od njega?
Nervirala ju je sama pomisao na to da je njen brat kriv i da je neko drugi bolji od njega. Verovala je da je to nemoguce i da je verovatno Boa bila ta koja je napravila problem izmedju njih dvoje. Nije mogla da dopusti da on ostane u vezi sa tako losom osobom. Mozda su bas zbog toga ona i Makishima bili jedno za drugo. U tom slucaju bi i zelela da ona ostavi njenog brata i ode drugom coveku, samo kako ga vise ne bi mucila laznom nadom i prevarom. Palo joj je i na pamet da je sa njenim bratom zbog bogatstva, a da voli Makishimu. Razne misli su joj prolazile kroz glavu, sto ju je rasrdilo. No, nije zelela da dopusti da se to vidi na njoj. Zadrzavala je osmeh po svaku cenu i cekala. Cekala je da sazna istinu na osnovu koje ce doneti veliku odluku.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Ja? Otkad pricamo o meni, zar ovde nije rec o Ranekiju? Ni ne znam kakav je njihov odnos ali Boin i moj je strogo prijateljski. Mada, ako vec pitas, umem da budem poprilicno prijatan kada smatram da neko to zasluzuje, kao sto mozes videti po odnosu prema tebi posle misije."
Imao je sablon pri govorenju takvih stvari, sala, odnosno provokacija u vidu providne lazi, a potom istina, ali istina izgovorena na neki indirektan nacin, mada je bilo ko mogao da je vidi. Makishima je sa namerom ovako pricao, nikada ne bi mogli da ga okrive za ovako nesto, posto je uvek mogao da se pozove na clanove Yamanaka klana, i otkrije im delove svog secanja koji su povoljni za njegovu pricu, a ono sto je otkrio Daruky, koliko god ocigledno bilo, nije bio nikakav konkretan dokaz koji bi ona mogla da pruzi, koji bi se iskoristio protiv njega.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Pa to mi ti reci o kome je rec. Bicu diektna, znam da izmedju tebe i Boe postoji nesto vise od prijateljstva i ti to jednostavno ne mozes sakriti od mene.
Gledala ga je pravo u oci, znatizeljna i ozbiljna. Cekala je da skine masku, da pokaze pravog sebe, to je bilo sve.
Sta god da kazes ja cu ipak znati istinu, a na tebi je da li ces to da priznas i prihvatis tako kako jeste, ili ces nastaviti da se krijes ispod te krinke i pretvaras se da ne znas o cemu pricam.
Izdahnula je i zatim legla na kauc, zatvorivsi oci. Pomalo ih je otvarala kako bi videla izraz na njegovom licu, ali nije preterano htela da se bavi time, znajuci da je ovaj put u pravu i da preko njegove facijalne ekspresije nece saznati vise od onoga sto vec zna.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Boze, kakve su ovo optuzbe."
Pricao je zaprepascenim glasom dok su mu prsti jedne ruke igrali po rukohvatu, drugu je stavio na grudi kako bi emulirao neki sok, koji je naravno, kao i ceo razgovor do sada bio lazan, potom mu se lice izvilo u onaj tako dobro poznati podli osmeh, nagnuo se unapred i naslonio laktove na kolena, dlanovi su mu visili na dole.
"Ne ide ti ova igra rodjako, upravo si ubila svu zabavu u njoj, vidis, sada kada si tu gnusnu laz iznela, nemamo oko cega da se podbadamo, tako tuzna situacija."
Uzivao je u tome da laze, posebno sada kada ga je tako direktno napala.
"I tako uzvracas na moje gostoprimstvo, kada si postala tako nepristojna Daruky."
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Ma samo se salim Maki. Zar stvarno mislis da sumnjam u tako nesto?
Pretpostavila je da ce nastaviti sa svojim lazima, a posto je nastavljao tu igru, onda je i ona. Ne ide joj ova igra? Samim tim sto joj je rekao to je znala da je na pravom putu. Ne bi ubila zabavu da nije rekla istinu, a ne laz kako je on tvrdio.
Moj brat nikada ne bi dozvolio nesto poput toga, znas?
Ovo je mogao da protumaci u dva smisla:
- Njen brat ne bi dozvolio da mu neiko preotme devojku i zato je sigurna da nema nista izmedju njih dvoje
-Upozoravala ga je na posledice jer je znala istinu.
Naravno, bilo je ovo drugo. Pa ipak, zelela je da zvuci kao ovo prvo bas zbog sadasnje situacije, iako je znala da ce verovatno na kraju i shvatiti na sta je mislila. To joj je sasvim odgovaralo. Nije znala koliko ce ovo dugo trajati, ali je uzivala i to je bilo bitno. Kada se bude vratila kuci onda ce popricati sa Ranekijem i saslusati njegovu stranu price, a razmisljala je da to isto uradi i sa Boom.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Naravno Daruky, nisam ni mislio da si ozbiljna."
Bio je svestan da ona zna, sto posto siguran, ipak to nije bila neka tajna u tom trenutku, Hanzo, Robin, pa cak i Raneki su znali da su on i Boa imali bar kratak trenutak, jedina tajna je bilo ono sto se posle tog trenutka izdesavala, cuo je njenu prikrivenu pretnju, ali nije se obazirao na to, bila je pametna devojka, znala je da je nekada imati cime da pretis mnogo vrednije od samog rezultata pretnje.
"Naravno da ne bi, cak sam i licno pricao sa njim o tome, obecao sam da nikada necu pokusati bilo sta sa Boom, i njemu je jasno da smo samo dobri prijatelji."
1000/1000
1000/1000
1000/1000
A pa znas me, znam te.
Znala je da njegovo obecanje ne vredi vise od sacice trulog pirinca i da preuvelicava stvari. Vuk dlaku menja, ali cud nikada, a on je bio veoma divlji i opasni vuk samotnjak.
Obecanje ludom radovanje! A ti hvala Bogu drzis obecanja.
Zadirkivala ga je, iako je stvarno mislila da je prekrsio to obecanje. Pa i da nije, to ne menja cinjenicu da voli Bou. Mozda je nekada imao nesto sa njom i nakon sto je dao obecanje Ranekiju odustao od toga, ali je ipak voli. Drugi deo price ostaje nepokriven, kao i to sta Boa misli o svemu tome. Shvatila je da to nece moci sada da sazna, pa ce jednostavno iz zabave nastaviti ovu igru, a za ostatak je vec imala neke planove...
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Potpuno si u pravu Daruky, nego reci mi, kasno je a ti mora da si umorna, ipak nisi bas u najboljem stanju, da li zelis da te premestim u krevet? Nema smisla da te pustim da spavas na tom neudobnom kaucu."
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Sasvim mi odgovara ovaj kauc, tako da sam u redu ovde. Nema potrebe da mucis sebe, ali hvala. Stvarno ne znam sta bih da nije bilo tebe.
Naravno, taj kauc nije bio ono na sta je navikla, ali bila je zadovoljna i zahvalna. Bolje joj je bilo ovo nego da je prespavala negde napolju po ovom snegu, ili kod nekoga koga ne poznaje bas najbolje. Smatrala je da nema prave prijatelje, jer ce svakako bilo ko od njih kad tad otici. Makishima joj je bio rodjak i znala je da ce on iako se budu udaljili ostati tu. Mozda nece biti na njenoj strani, kao sto ni sada mozda nije, ali ce uvek moci da se osloni na njega i zabavi se kao da joj je najbolji prijatelj. Iako nije volela njegovu licnost ipak je volela da provodi vreme sa njim, sa nekim ko je bio inteligentan i tajanstven. Jednostavno je volela takve ljude.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Sigurno?"
Upitao je sa onim jezivim osmehom na licu koji je uvek nesto krio, pretpostavio je da ga zna bar toliko da razume da nikada ne bi pitao takvo pitanje dva puta da iza toga ne stoji neki razlog. A uz to, jeste mu zaista neprijatno bilo da gost u njegovoj kuci spava na tom matorom prljavom kaucu, uglavnom je u toj situaciji on zauzimao to mesto vise nego rado.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Ne zelim da ti ispastas zbog mene. Ja sam ti dosla iznenadno i ne trebas ti da krivis ledja jer sam ja bila nepristojna. Ako neko treba da spava na ovom kaucu onda sam to ja!
Malo je pocela da razgleda prostoriju. Nije ovde nikada bila, samo u njegovoj porodicnoj kuci. Ovo mesto joj je vise odgovaralo jer nije zelela da sretne njegove roditelje i objasnjava im bilo sta, a niti da caska i cavrlja o svojoj porodici i drugim stvarima.
Lepo si sredio ovo mesto. Mora da ti je mnogo bolje i lepse ziveti sam.
Zavidela mu je zbog toga. Imao je mir i tisinu i nije bilo ikoga ko bi mu stalno zvocao. S obzirom da njeni roditelji ne mogu da prihvate da je ona postala odrasla osoba, previse su brinuli i pokusavali da je nateraju da zivi njihove snove umesto svoje. Nakon sto ih je Raneki pod pritiskom napustio, sve je preslo na nju. Zeleli su da ona bude glava porodice i zato su je redovno maltretirali sa svime. Mozda je tako bilo i sa Makishimom. Nekako joj je bilo zao na samu pomisao da su ga pritiskali. Pomislila je da je to mozda cak i razlog zasto je postao ovakav, bezao je od porodice i zgadila su mu se pravila koja su mu nametali.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Nije nikakvo ispastanje, zato je taj kauc i tu, da kada neko dodje u posetu mogu da odspavam na njemu a toj osobi ustupim svoj krevet, ali kako god zelis."
Njen drugi komentar ga je zacudio, mesto gde je ziveo nije bilo nista specijalno naspram njene maltene palate, samo skroman dom dovoljan za jednu osobu, drugi deo recenice mu je doduse pojasnio ono sto je zelela da kaze, poznavao je njene roditelje, mada ovlas, znao je da umeju da budu u najmanju ruku naporni, zapravo vecina zamisli koje on ima o glavnoj grani senju klana su bas od njih i poticale. Price o kageima, o mocnom nasledju, treningu, napornom radu... Jako mucno, i za jednu mladu devojku sigurno jako naporno, mora da je osecala enormnu kolicinu pritiska oko svega toga, ipak je, nakon Ranekijevog incidenta onda postala "zlatno dete", ovde bar nije hteo da joj staje na muku, iako njegovi roditelji nikada nisu forsirali, vec je vise taj pritisak sam na sebe stavio, mogao je da razume njenu situaciju, poceo je da prica malo meksim, neznijim glasom nego malopre, sto se ovoga tice, bilo mu je iskreno zao Daruky.
"Pa nije prevelika razlika, mada su nase situacije dosta drugacije."
Zastao je i osmehnuo se, iskreno po prvi put, nije je bas posmatrao kao rodjaku, posto su njihovi ogranci klana bili poprilicno udaljeni, i genetski a i po statusu, vise je gledao na nju kao drugaricu iz detinjstva, i od skoro, potencijalnu saradnicu, ipak nije bila tako nezna i pitoma kao nekad.
"Mozes doci ovde kada god zazelis, vrata su uvek otkljucana, slobodno udji iako ja nisam ovde."
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Zelela je da vidi kako li je to biti na takvom mestu, s obzirom da je ona zivela u kuci u kojoj si se mogao izgubiti. Pored toga sto je kuca bila kao lavirint, bila je i poput zatvora.
To vazi i za tebe. Dobrodosao si uvek u nas dom, samo... Ne znam koliko bi to prijalo Ranekiju. Necu ovde da dolazim ako nisi ti tu, ne zelim da zateknem nekoga tu, bice cudno.
Nasmejala se u sali, iako je jednostavno pokusavala da ga podbode ponovo.
A da li si ti umoran?
Zasto bi ga zamajavala svojom pricom ako on ima pametnijeg posla. Covek ju je lepo primio, jeste da je to bilo nakon toga sto ju je umalo ubio, ali sta je tu je. Sve mu je vec oprostila, ipak je ona prva napala njega, iako je imala razlog za to, ali sta sad... Setila se caja i podigla se da ga popije. Nije zelela da bude nepristojna i unisti njegov trud.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Samacki zivot ume i da dosadi Daruky, nije toliko zabavno biti zatvoren u kuci bez igde ikoga po ceo dan, sto se tice Ranekija, rekoh ti da smo u dobrom odnosu, tako da ne moras da brines. Sto se kuce tice, mogu i sada da ti je pokazem, samo pretpostavljam da bih morao da te nosam unaokolo."
Nasmejao se, po prvi put od pocetka tog razgovora iskreno, malo mu je to razmisljanje o njoj, o tome kako joj je, skrenulo misli sa njihove interesantne, mada malo poremecene igre.
"Opusteno Daruky, jedina osoba koju mozes da sretnes je Boa."
Rekao je otkrivajuci jos jedan detalj, mada ga je odmah pokrio objasnjenjem.
"Dao sam joj istu ponudu kao i tebi, njeni su je koliko sam razzumeo izbacili, a Raneki iz logicnih razloga ne zeli bas da je dovodi kuci, to je jedina logicna stvar koju sam mogao da uradim."
Protegao se i malo pomerio na fotelji, osetio je kako trne od dugackog sedenja.
"Nisam umoran, hvala na pitanju, jako malo spavam zapravo, a ti?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Vec je osmislila ceo plan, nije bilo mane. Morace da prizna! Ali prvo mora da se oporavi od svega, ili mozda ne? Morace prvo sve da osmotri i umesa mozda jos nekoga u to, nekoga kome veruje. Steta sto takve osobe nije bilo, ali je postojala osoba koja bi joj zasigurno pomogla oko toga. Zapocece sa tim sutra, za sada ce nastaviti jos malo da se igra dok je umor ne savlada.
Sve ce doci na svoje mesto...
Rekla je tiho uz veliki osmeh. Ocekivala je da ce to shvatiti, ali je znala da nece razumeti u potpunosti. Ona je znala nesto sto on nije, a to nesto ce mu uskoro doci glave.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Rekao je uz zli smesak gledajuci ka njoj, znao je da misija sa njim nije jedina koja je krenula po zlu, mozda toj familiji prosto nije sudjeno da saradjuje.
"Mada cuo sam da ih ti volis, mozda bi mogla da svratis povremeno, pobrines se o njima? U tom slucaju ne bi smetala nikome, siguran sam."
Sve ce doci na svoje mesto dakle? Pomislio je u sebi, zaintrigiran tom recenicom, nije mu bas bilo jasno sta time hoce da kaze, ali pretpostavljala je da misli da ima nesto, nije mu to smetalo, unosilo je malo zabave u vec rutinizovan dnevni zivot koji je Makishima vodio.
"Naravno, samo pazi sta radis Daruky, i ova igra ima odredjena pravila."
Dao joj je nejasno upozorenje, kao sto je i njena pretnja bila nejasna.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Hoces li da zavrsis kao ti zecevi?
#card345
Nije se obazirala na njegovu ponudu, niti na bilo sta drugo sto je rekao. Bila je previse uznemirena i stalno je pokusavala da izbaci tu scenu iz glave, a pogotovo osobu koja je to uradila. Zelela je da ta osoba dobije ono sto zasluzuje. Ovo je za nju bila veoma osetljiva tema i nikada nije volela ni sa kim da prica o tome. Nije planirala ozbiljno da ubije Makishimu, vec samo da mu da do znanja da sa njom nema sale, bar ne na takav nacin. I da je htela svakako nije imala snage za to, jedva je napravila i ovaj slabasan kavez. Zadrhtala je i pokrila se jos vise kako bi to prikrila. To drhtanje nije bila posledica hladnoce, nego nervoze pomesane sa strahom i besom. Cutala je kako ne bi dosla u situaciju da kaze nesto pogresno i napravi frku oko svega ovoga, Samo je zelela da on prestane sa tim...
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Nije ti lose ovo."
Prokomentarisao je, dok je led obavijao drvene resetke improvizovanog kaveza, zatim i plafon, a zatim se raspo u milion sitnih komadica. Izgleda da ju je uboo gde boli, a i planirao je da bocka jos malo, njene impulsivne reakcije bile su za njega vise nego interesantne.
"Cemu agresivnost, samo sam ti ponudio da cuvas zeceve koje bih nabavio."
Udario se rukom po celu, kao da je nesto zaboravio, i izlazirao facu kao da mu je krivo sto je bilo sta pomenuo.
"Uh, zaboravio sam, ona misija na koju te je tetka vodila, jadni zecevi, zaista jadni, reci mi Daruky, kako si se osecala dok si gledala kako ih kolje, da li je klala jednog po jednog ili sve na gomili? Mora da je bilo uzasno, tako morbidna scena."
Izdrzao je da glumi kao da mu je zao, kao da je cela situacija jako tuzna, iako je iznutra hteo da prsne od smeha.
#card474
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Stezala je pesnice i grizla usnu. Shvatila je njegova pitanja kao provokaciju i jedva je cekala da povrati snagu i da tom pokvarenjaku ono sto je zasluzio, ali za sada je morala ostati mirna j trpeti. Nije smela da koristi chakru inace bi ostala na istom, a mozda bi cak i pogorsala stanje. Zelela je da mu uzvrati na isto nacin. Medjutim, jedino oko cega je mogla je bila Boa, a to za sada nije zelela da pominje, bar ne dok ne dodje vreme za ostvarenje njenog plana. Nije mu bilo zao da ubije decu, tako da je bila svesna toga da mu ne bi bilo zao zeceva i da je zeleo samo da je isprovocira jos vise jer se veoma moguce uolasio ishoda njihove male igre, pa je izvadio kartu koju je sakrio pre nego sto je igra i pocela.
Hah varalica...
Prosaputala je jedva cujno, mada on to mozda i nije cudo. Sve u svemu, bilo joj je sada samo bitno da on prestane igrati na kvarno, inace ce doci u iskusenje da pokvari celu igru koja se taman bila zahuktavala, a sada je na samoj ivici da se zavrsi, sto bas i nije zelela. Ostala je okrenuta ledjima, zelela je da pokrije glavu cebetom, ali tako bi samo pokazala slabost, pa je jednostavno odlucila da izdrzi bar jos malo.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Sada vec nije mogao da izdrzi i poceo je da se smeje, jednostavno je mogao da zamisli tu scenu, Airin ubija zeceve a Daruky pada u nesvest, sve je bilo toliko apsurdno, pa zar shinobi zbog zeceva da pada u nesvest? Gde je tu izdrzljivost, gde je jaka volja? Gledao je kako u sebi kipi i sve mu je bilo smesnije i smesnije, do tacke kada su mu oci zasizile, primirio se, presao rukom preko ociju i pogledao je, opet sa osmehom na licu, na ivici smeha tako da mu je glas podrhtavao.
"Ju izvini ne znam sta mi bi, na tako tragicne situacije prosto pocnem da se smejem. Necemo vise o tome vazi?"
Opet se zavalio nazad u fotelju i odahnuo, nije se secao kada se tako lepo ismejao necemu, ocigledno je Darukyno nerviranje bilo neki vrhunac komedije za njega, onda se setio lica kada je ubijao genine i smeh je opet nadosao, ali suzdrzao se, ipak je i on imao neke granice.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Ha-ha-ha. Vrlo duhovito. Mnogo si neozbiljan, znas? Idi nekom drugom glumi babarogu i kradi deci slatkise. Ti si samo pas koji laje, a ne ujeda. Stvarno bi trebao malo da se uozbiljis. Naravno da necemo vise o tome, nema tu sta da se prica. Ima mnogo bitnijih tema za razgovor, evo na primer tvoj chunin ispit. Pitam se samo kako si uspeo da padnes, cula sam da ti je protivnik bio pao vec par puta i bas da tebe sada pobedi, pa strasno!
Okrenula se gledajuci ga, naoravila je zacudjenu i tuznu facu kako bi izgledalo kao da ga sazaljeva. Vracala mu je istom merom. Nije mogao da prodje tek tako nekaznjeno, imala je i ona nekoliko reci da mu kaze. Sreca pa se setila toga sada, mozda bi u suprotnom izludela od njegovog nadmenog ponasanja.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Pa Daruky, covek pravi greske, tada sam mozda previse lajao za svoje dobro, ali sada ne lajem, osim ako nameravam da ujedem naravno."
Uozbiljio se, pogledavsi je skoro preteci.
"Ako ti treba podsetnik za to, samo se pogledaj, i pogeldaj svog prijatelja Kaina, pogledaj i ona cetiri mrtva deteta. Ako ti secanje nije bas najbolje islo je ovako ovako: Jednom sam prerezao vrat, toliko krvi je izlilo pre nego sto je napokon napustio ovaj svet, gusenje svojom krvlju, to ne moze da prija, drugom zabio kunai medju oci, to je bilo brzo, treceg sam samo gadjao senbonom u ledja dok je bezao, taj je mozda i najbolje prosao, poslednji nije bio te srece, bio je vezan za drvo, a ja sam mu bez ikakve zurbe provukao senbon kroz oko, osecao je bol sve dok taj senbon nije probio njegov sicusni mozak, kako je samo vristao dok se to desavalo. Za tu poslednju dvojicu nisi bese znala zar ne?"
Namerno nije izostavio ni jedan krvavi detalj, pogotovo za poslednjeg za kog nije znala, vratio je onaj psihopatski osmeh na lice.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Pobedio si jer te on nije zeleo napadati posto te je smatrao prijateljem i saborcem, steta sto te niko nikada nece stvarno smatrati prijateljem. Ja sam se previse zanela i to je to, sledrci put ces dobiti svoje.
Sela je na krevet i zagledala se u njega. Gadio joj se isto onoliko koliko joj je bio zanimljiv. Uz osmeh ga je odmeravala.
Nego, nikada mi nisi rekao na koji nacin bi najvise voleo da umres. Stvarno bih volela to da znam.
Prekrstila je noge, a zatim i ruke. Nije mogla jednostavno da dozvoli da je taj covek dovede do ludila. Morala je postati imuna na njegove smicalice, a ovo joj je bila prilika da vezba i da konacno promeni sebe.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Ne znam kako cu ziveti sa tako teskim recima Daruky, kako to da me niko nece smatrati prijateljem, ja sam bas socijalna osoba i prijatelji su mi neophodni, znas?"
Zatim se opet somehnuo, izgleda da je uspeo u onome sto je zeleo, da potrese Daruky koliko god je mogao, izgleda da je opet htela da pokaze zube svojim pitanjem, koliko god ti zubi bili tupi. Podigao je obrvu na to, krenulo im je veceras, jedna interesantna tema za drugom, razmisljao je o svojoj smrti mnogo puta, svaki put kada bi nesto spletkario ili planirao, morao je da uzme u obzir opciju da ce ga neko pre nego sto se bilo sta desi skratiti za glavu, masta mu je bila jako bujna, tako da je mogao savrseno da vizuelizuje svaki korak, svako desavanje, tako je mnogo puta "video" svoj les, video sebe izbodenog, spaljenog, otrovanog, video je kako mu se celo telo unistava, nestaje kao da nikada nije ni postojalo. Ali, smrt je uvek izbegavao, koliko god razmisljao o putevima koji bi ga potencijalno odveli do smrti, znao je da takvim nece morati da podje, znao je da koliko god situacija bezizlazna bila, moze izbeci to veliko S. Plasio se toga da umre, nije ga bilo sramota toga, ljude koji se ne plase smrti je smatrao za budale, strah od smrti je bio dobra motivacija za logicko razmisljanje, jedino sto se promenilo od skoro je to sto njegova smrt nije jedina smrt od koje je bio uplasen.
Odgovor na njeno pitanje nije bio lak, sa tim smeskom na licu i podignutom obrvom je sigurno gledao u nju bolji deo minuta, u potpunoj tisini, kako bi uopste bilo dobro umreti? U starosti, sa voljenom osobom pored sebe? Mozda, ali Makishima je znao da takvu smrt niti zasluzuje, niti zeli, tako nesto je podrazumevalo jako pasivan zivot, izbegavanje konflikta, bezanje od svih problema koje ovaj svet u sebi ima. Smrt u borbi? Previse izlizano, izgledalo je kao da svaki shinobi na tom svetu zeli da ima tu slavnu borbu, gde ce on pokazati svu svoju moc, i umreti na kraju da bi zastitio saborca ili tako nesto, a pritom ubiti i neprijatelja. Smrt izdajom? To je to. To je ono sto on zeli, da mu neko ravan, neko u koga je verovao, neko na koga nije pazio, osujeti plan, sipa mu otrov u caj, i skonca mu zivot na taj nacin, naravno Makishima je vrlo pazljiv covek, da bi neko tako nesto izveo morao je da bude posebna vrsta monstruma, morao je da bude vise Makishima nego sto je Makishima sam, ako se takva osoba ikada stvori i na takav nacin ga ubije, verovatno bi joj i cestitao. Shvatio je zasto mu se toliko svidelo vreme koje je proveo sa Daruky, i zasto je toliko uzivao u toj igrici, po prvi put u zivotu, video je nekoga ko bi mozda jednog dana mogao da ga pobedi u sopstvenoj igri.
"Pa Daruky"
Poceo je nakon duge pauze.
"Ukratko, zelim da me neko izda, neko bolji od mene u ovoj igri, to bi jednog dana mogla da budes ti."
Njegov jezivi je presao u ljubazan osmeh, bio je potpuno iskren kada je to pricao.
"Ne mozes da postavis takvo pitanje a da nemas vec spreman odgovor kada ga uzvratim zar ne?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Rekla je, a zatim prevrnula ocima.
Ti ni ne znas sta znaci rec prijatelj.
Promrmljala je to onako vise za sebe. Znala je da takva osoba nikada nece imati stvarno prijatelje, a i ako bude imao to ce biti oni slicni njemu koji ce, cim uhvate priliku, prevariti ga. Ustrucavala se da bilo sta kaze sto bi napravilo opstu frku i raspravu oko toga. Veovatno je i on sam bio svestan da takav kakav je trenutno nece imati ikoga kraj sebe ko bi ga podrzavao i pomagao mu zauvek, a i najverovatnije nije ni imao potrebu za tim. Zeleo je da ga neko izda i da tako umre? San pravog igraca i jeste bio takav. Dosadi ti ta rutina, dosadi ti da budes najbolji i jedina dostojna smrt je od strane nekoga na vrhu, neko novi ko je to zasluzio. Razmisljala je o tome. Cutala je neko vreme i trazila odgovor. Koliko god da je razmisljala, nije mogla sebe da vidi u toj ulozi i to nikako. Cak i da bude bolja od njega i da ga vidno nadmasi, bila je osoba koja bi uvek pokazala milost. Ali i sa tim stavom sve je imalo svoje posledice, ne bi ga tek tako pustila, bar ne ovaj put. Nasla bi nacin da se osigura da ce ostati bezopasan, morala bi.
Legla je ponovo sa rukama ispod glave, gledajuci u plafon. Njen osmeh sa lica je nestao. Kao da joj je sve dosadilo, citava ova igra. Mozda joj je bilo dosta za danas, ni sama nije znala. Ne pomerajuci pogled tiho je izustila:
Ne, nemam spreman odgovor.
I stvarno ga nije imala. Nije zelela da postane kao drugi, nije zelela da postane kao on. To nikako ne bi mogla da dozvoli sebi, niti da oprosti.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Pa nepristojno je da ne odgovoris, razmisli malo o tome."
Rekao je, ignorisuci onaj deo koji je rekla za prijatelje, istina je bila da mu zaista nije ni malo stalo do toga, uvek je preferirao ljude kojima moze da manipulise, ili saborce koje je mogao da iskoristi vise nego to.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
Volela bih da umrem kao stara baka, gledajuci svoje unuke kako odrastaju. Mada, ako bih morala umreti u borbi, onda bih volela da umrem za nekoga ko mi je veoma drag. Volela bih da ga zastitim.
Pogledala ga je sa nekom vrstom sazaljenja, znajuci da ce on na kraju zavrsiti sam i mozda ce ipak na kraju patiti sto nema nikoga kraj sebe.
Da li si nekada bio usamljen?
Upitala ga je tiho sa nekom tugom u glasu. Znala je kako je biti sam i nemati nikoga kraj sebe ko bi te podrzao, vec samo grdio za svaki korak koji napravis. Zudela je za nekim sa kime bi provodila dane i delila tajne. Neko kome bi istinski verovala i koje ne bi nikada napustio kao sto su svi do sada uradili, ali je smatrala da je to verovatno bilo nemoguce.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Usamljen?"
Pitao je i osmehnuo se, vise bolno nego srecno, pogled su mu se izgubio negde, spustajuci se na sto koji je bio ispred njega, iako nije gledao u nego kroz njega, kapci su mu se spustili na pola, ocigledno je to pitanje bilo nesto sto ga je pogodilo, Setio se detinjstva, i besomucnog citanja, ponavljanja svake recenice, iz svake knjige, iz svakog svitka, ucenje svih klanova, njihovih tehnika, njihovih slabosti, pa zatim elementi, pa sporedne klase jutsua, dana provedenih zakljucanih u svojoj sobi cisto kako bi obnovio svo gradivo, kako bi bio siguran da sve perfektno zna, bez ikakve greske, bez ikakvog zamuckivanja. Kako jadno detinjstvo.
"Jako, i to dugo, ali ne vise."
Odgovorio je bez otkrivanja bilo cega, naravno, razlog za ovo ne vise bila je Boa. Podigao je glavu opet i fiksirao oci na nju, poprimivsi svoj uobicajni lukavi izraz lica.
"Zasto pitas?"
1000/1000
1000/1000
1000/1000
A mozda je jednostavno nasao nekoga. Jedina osoba koja joj je pala na pamet je bila Boa, iako jos uvek nije bila iskljucena mogucnost da ju je on prisiljavao na nesto. Sto pre razotkrije taj mracni zacarani krug, to ce pre sve doci na svoje. Mozda je on nekada imao nekoga koga je voleo i kome bi posvetio citav svoj zivot bez pogovora, ali nikada nikome nije pricao o tome.
Da li si ikada imao kraj sebe nekoga ko ti je znacio vise od zivota? Da li si ikada izgubio nekoga takvog?
Nastavljala je sa pitanjima. Zelela je da ga razume, da vidi koliko su zapravo njih dvoje slicni, ili pak razliciti. Jednostavno je zelela da ga upozna, da se zagleda duboko u njegovu crnu dusu, u kojoj bi mozda negde na dnu nasla svetlost. Neku iskru nade, koja bi bila dovoljna da obasja celo to mracno mesto i izmeni coveka iz korena. Verovala je da je njegovo ponasanje bila posledica iz detinjstva, kao sto je i Ranekijev odlazak bio. Jedino je ona bila ta koja je cutala i trpela, ne dozvoljavajuci tim spoljasnjim uticajima da promene njenu krhku unutrasnjost.
1000/1000
1000/1000
1000/1000
"Nisam tako mislio Daruky, pogresno si me razumela, ovde mi je super, to sto sam rekao odnosilo se na detinjstvo."
Na sledeci deo nije hteo da da konkretan odgovor, otkrio bi vise nego sto je trenutno zeleo, pa je rekao najneodredjeniju stvar koju je mogao, koja i jeste bila istina posto ni sam nije znao kako se oseca u tom smislu.
"Imao? Mozda. Izgubio ne. Cemu vode sva ova pitanja Daruky?"